Logo de l'OEP
Logo de l'OEP

Acquisition des langues

Misverstanden over meertaligheid (DRONGO Festival)


Last Updated: 25 Jul 2012

Een van die misverstanden over meertaligheid is dat Nederlandse ouders die een andere moedertaal hebben dan het Nederlands, beter Nederlands kunnen spreken tegen hun kinderen. Volgens de Jacomine Nortier kunnen ouders die vaardiger zijn in hun moedertaal dan in het Nederlands, beter hun moedertaal blijven spreken. Door één taal helemaal goed te leren, krijgen kinderen namelijk een goede basis mee voor het leren van andere talen.

Ouders die allebei een andere moedertaal hebben, kunnen hun kinderen het beste tweetalig opvoeden en dus niet krampachtig zelf een andere taal gaan spreken. Hoewel nogal eens gedacht wordt dat een tweetalige opvoeding nadelig is voor de taalontwikkeling, blijkt het tegenovergestelde waar, aldus Nortier.

Onderzoek heeft alleen nog maar voordelen aan kunnen tonen voor meertalige kinderen. Doordat ze meerdere talen kennen, weten ze dat benamingen van objecten willekeurige labels zijn. Daardoor kunnen deze kinderen al vroeg abstract denken. En dat komt weer van pas bij andere vaardigheden, zoals rekenen.

Nortier zal deze en andere misverstanden uit de doeken doet op 19 september in de OBA. Zij geeft de aftrap van de lezingen op het Drongo Festival. Om 13.00 uur om precies te zijn. Bron van de artikel...