Logo de l'OEP
Logo de l'OEP

Imperialism lingvistic: Gordon Brown recidiveaza


Mis à jour : 21 Jui 2010

Acest articol a fost iniţial publicat pe site-ul nostru, în limba originală, engleza, în 26 ianuarie 2010, sub titlul în limba franceză "Impérialisme linguistique : Gordon Brown récidive" [Imperialism lingvistic: Gordon Brown recidivează].

Este tradus în limba română de unul dintre membrii OEP, Gigi Mihaita, cărua îi mulţumim pentru munca sa.

Marea Britanie poate deveni o superputere în plan educaţional la nivel global Gordon Brown

2010-01-11 19:01:48 GMT2010-01-12 03:01:48 (Ora Beijing-ului)  Xinhua Engleză

Londra, 11 ianuarie (Xinhua) – În secolul al XXI-lea, învăţământul va deveni, pentru Marea Britanie, unul dintre sectoarele de activitate cu cea mai importantă creştere la nivel global, iar Marea Britanie poate deveni o superputere în plan educaţional la nivel global, declara Gordon Brown, Primul Ministru al Marii Britanii, în cadrul unui forum internaţional pe teme de educaţie care a avut loc luni.

În cuvântul de deschidere, din cadrul Forumului Mondial Învăţământ şi Tehnologie din 2010, care a avut loc la Londra între 11-13 ianuarie, Brown declara că, la nivel global, cerinţa privind educaţia va creşte exponenţial pe măsura dezvoltării economiei globale.

„Având în vedere universităţile noastre de nivel mondial, poziţia privilegiată din domeniile creative şi informatice, precum şi avantajul limbii engleze în sine, credem că Marea Britanie se poate prezenta ca una dintre superputerile în plan educaţional la nivel global – ceea ce pune capacitatea Marii Britanii în serviciul învăţământului şi progresului educaţional în întreaga lume”, a declarat Brown.

A adăugat: „Astăzi, doresc să fac această afirmaţie curajoasă, conform căreia, în secolul al XXI-lea, învăţământul, pentru Marea Britanie, va deveni unul dintre sectoarele de activitate cu cea mai importantă creştere la nivel global.”

Se estimează că exporturile Regatului Unit privind învăţământul şi competenţele profesionale au o valoare în jur de 28 miliarde de lire sterline pe an, ceea ce face din Regatul Unit un lider mondial prin felul în care răspunde cererii accelerate din acest sector dinamic.

Forumul Mondial Învăţământ şi Tehnologie din 2010 a atras participanţi din mai mult de 100 de ţări, inclusiv 75 de miniştri şi aproximativ 1 000 de experţi în tehnologiile educaţiei. Se vor împărtăşi experienţe şi se va discuta sub bolta temei „Reimaginând Învăţământul”.

Brown declara că acest Forum este o inestimabilă ocazie pentru ca ţările să înveţe una de la cealaltă şi că este mândru că Regatul Unit cultivă şi atrage atât de mulţi doritori să înveţe care profită de expertiza formatorilor şi profesorilor britanici.

În cadrul forumului, Primul Ministru a anunţat de asemenea planul de implementare a programului Home Access, un program care oferă, unui număr de 270 000 de familii cu venituri mici, un calculator gratuit şi acces gratuit de bandă largă, ca urmare a necesităţii majore de a reduce o prăpastia informatică şi educaţională dintre bogaţi şi săraci.

Secretarul britanic de stat pentru Copii Şcoli şi Familii, Ed Balls a declarat: „Aici este vorba despre a ne asigura ca nici un copil nu va rămâne în urmă datorită mediului în care trăieşte, implicându-i mai mult pe părinţi în ceea ce priveşte educaţia copilului şi ajutându-i pe aceştia să câştige competenţele de care au nevoie pentru a fi reangajaţi sau a reveni într-un sistem de formare.”

 

Sursa:http://english.sina.com/world/2010/0111/299038.html